My photo
"Trebuie să oferim nu doar ceea ce avem, ci în primul rând ceea ce suntem." (Paul Evdokimov)

Monday, April 30, 2007

Prajitura pufoasa cu mere

Ah, cica persoanele care simt nevoia sa pape deserturi au neimpliniri afective...
Asta spun psihologii. Eu spun doar atit: in fata unei prajituri cu mere, ma pretind si eu neimplinita afectiv, poate primesc o portie in plus...

Ai nevoie de:
  • 8 mere mari
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 3 galbenusuri
  • 300 gr faina alba
  • un virf de lingurita de sare
  • 100 gr zahar
  • un pliculet zahar vanilinat
  • doua pliculete praf de copt
  • cacao pentru decorat (mie imi place Nesquick de la Nestle)
  • coli de hirtie alba (vezi, noroc de studentia mea! astea cred ca sint cele mai fericite foi! auzi, sa leneveasca ele-n cuptor, sub bucuria asta de prajitura!...)

Ce faci:

  • pui muzichia (merge o Norah Jones, voce catifelata, miros de mere coapte...), iti faci o ciocolata calda
  • dai drumul la cuptor
  • cit se incinge respectivul de mai sus, iei un castron si un tel, pui faina, praful de copt, zaharul si le amesteci, asa, pe uscat, cu telul
  • intr-o canita, bati galbensurile cu sarea, adaugi apa pina umpli cana
  • incorporezi ouale in faina, amesteci, mai adaugi apa, pina aluatul curge ca o ciocolata topita
  • lasi produsul muncii sa se odihneasca, tu mai tragi o dusca de ciocolata calda
  • cureti merele de coaja si de cotoare
  • dai merele prin razareatza mare
  • ai terminat de baut ciocolata?
  • amesteci merele in aluat
  • asezi foile in tava intinsa de la cuptor (tava de friptura), le ungi mingietor cu ulei
  • bati bine aluatul, turnind uleiul si zaharul vanilinat
  • bati si iar bati, pina vezi bule in aluat
  • torni rapid compozitia in tava si dai la cuptor
  • potrivesti focul la tare pentru primele 5 minute
  • dupa aceea, dai la mic
  • in vreo 20 de minute, prajitura super-pufoasa e gata (incerci cu un bat de chibrit; cind batul iese perfect curat, prajitura e gata)

SECRETUL pentru pufosenia asta de cookie este sa nu deschizi cuptorul decit cind bagi prajitura si la sfirsit, cind o incerci cu batul de chibrit; daca nu e gata, o mai lasi 5-10 min la foc mic.

  • scoti tava, desprinzi prajitura de hirtie, presari cacao deasupra, cit e fierbinte (sa vezi ce fain se topeste!) si o tai in patrate cind se mai racoreste nitel. Merge cu ceai sau cu lapte.

Goodie!...

No comments: