My photo
"Trebuie să oferim nu doar ceea ce avem, ci în primul rând ceea ce suntem." (Paul Evdokimov)

Monday, March 26, 2007



Lamiie... dulce


Pentru ca am ramas cu oareshcare senzatii de gura-punga de cind mi-am vazut o colega muscind din lamiie - brrrr! - tin sa-ti impartasesc si tie, ca si ei, un mod foarte fain de a transforma lamiia intr-o chestie dulce si aromata, fara a pierde nimic din proprietatile ei (vitamina C, uleiuri aromatice, bla-bla, acreala!). Bunatatea rezulatata o poti folosi la ceai, la prajituri, la creme etc.


Esential: nu opari niciodata lamiia in ceai sau in orice alt lichid. I se pierd toate calitatile, exact cum se intimpla si in cazul mierii. De aceea acestea doua se adauga intotdeauna dupa ce ai lasat ceaiul, de exemplu, la racorit macar 5-6 minute.
So, ai nevoie de:

  • o craticioara cu apa

  • un borcan de sticla

  • trei lamii mari si coapte (iti dai seama de asta daca galbenul lamiii este foarte intens si, daca stringi un pic, iese ulei din coaja)

  • trei pliculete de zahar vanilinat

  • 6 linguri de zahar brun (e cel mai sanatos zahar, se absoarbe mai lent si nu-ti provoaca mai apoi crize de hipoglicemie)

Ce faci:

  • pui apa la fiert

  • tai lamiile in sferturi si sferturile in feliute (ai dezlegare la salivat...)

  • amesteci zaharul brun cu zaharul vanilinat

  • presari o lingura de zahar-amestec pe fundul borcanului, asezi feliutele de la o lamiie, inca o lingura de zahar, inca o lamiie si-nc-o data aceeasi operatiune, iar deasupra torni celelalte trei linguri de zahar.

  • zbati cu drag si spor pina vezi ca zaharul a aderat uniform la feliile de lamiie europeana

  • aaa, inainte de asta pui capacul la borcan :D

  • apa fierbe, nu-i asa? pui borcanul la fiert cinci minute

  • il scoti, il lasi la racit si dup-aia il pastrezi la frigider

  • la fel ca si in dosarul "ulei de morcovi", cu cit e mai "odihnita", cu atit lamiia la borcan e mai buuuuna! Enyou!

Imagine preluata de la http://www.all-creatures.org/recipes/i-lemons.html

No comments: