Lamiie... dulce
Pentru ca am ramas cu oareshcare senzatii de gura-punga de cind mi-am vazut o colega muscind din lamiie - brrrr! - tin sa-ti impartasesc si tie, ca si ei, un mod foarte fain de a transforma lamiia intr-o chestie dulce si aromata, fara a pierde nimic din proprietatile ei (vitamina C, uleiuri aromatice, bla-bla, acreala!). Bunatatea rezulatata o poti folosi la ceai, la prajituri, la creme etc.
Esential: nu opari niciodata lamiia in ceai sau in orice alt lichid. I se pierd toate calitatile, exact cum se intimpla si in cazul mierii. De aceea acestea doua se adauga intotdeauna dupa ce ai lasat ceaiul, de exemplu, la racorit macar 5-6 minute.
So, ai nevoie de:
- o craticioara cu apa
- un borcan de sticla
- trei lamii mari si coapte (iti dai seama de asta daca galbenul lamiii este foarte intens si, daca stringi un pic, iese ulei din coaja)
- trei pliculete de zahar vanilinat
- 6 linguri de zahar brun (e cel mai sanatos zahar, se absoarbe mai lent si nu-ti provoaca mai apoi crize de hipoglicemie)
Ce faci:
- pui apa la fiert
- tai lamiile in sferturi si sferturile in feliute (ai dezlegare la salivat...)
- amesteci zaharul brun cu zaharul vanilinat
- presari o lingura de zahar-amestec pe fundul borcanului, asezi feliutele de la o lamiie, inca o lingura de zahar, inca o lamiie si-nc-o data aceeasi operatiune, iar deasupra torni celelalte trei linguri de zahar.
- zbati cu drag si spor pina vezi ca zaharul a aderat uniform la feliile de lamiie europeana
- aaa, inainte de asta pui capacul la borcan :D
- apa fierbe, nu-i asa? pui borcanul la fiert cinci minute
- il scoti, il lasi la racit si dup-aia il pastrezi la frigider
- la fel ca si in dosarul "ulei de morcovi", cu cit e mai "odihnita", cu atit lamiia la borcan e mai buuuuna! Enyou!
Imagine preluata de la http://www.all-creatures.org/recipes/i-lemons.html
No comments:
Post a Comment